Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Agendacommissie

donderdag 24 augustus 2023

18:30 - 20:00
Locatie

Titus Brandsmazaal

Voorzitter
Arjan Calatz

Agendapunten

  1. 1
    Opening, afmeldingen, mededelingen
  2. 2
    Vaststelling van de agenda
  3. 3
    Ingekomen post, nagekomen stukken
  4. 3.1

  5. 3.3

  6. 3.6

  7. 4
    Terugblik vergaderingen
  8. 4.a

    Het Manifest wordt standaard op de agenda’s van de Agendacommissie en het Fractievoorzittersoverleg geplaatst (bij terugblik vergaderingen) zodat periodiek gesproken kan worden over de werking van het Manifest.
    Gedurende het jaar kan dan tevens informatie worden opgehaald voor de jaarlijkse evaluatie.

  9. 5

  10. 6

    Toelichting: Er dient m.n. te worden gelet op de noodzaak om alle agendapunten te behandelen, het voorstel voor de wijze waarop ze worden behandeld en wie ervoor moet worden uitgenodigd


    De deadline van het aanleveren van de fracties voor het agenderen is woensdag 12.00 uur.

  11. 6.1
    _______________________ Commissie Ruimte ____________________
  12. 6.1.a
    Ter advisering
  13. 6.1.a01

  14. 6.1.b
    Ter opiniëring / raadplegend
  15. 6.1.b01

  16. 6.1.c

    Alleen de raadsvoorstellen en de doorgestuurde brieven vanuit de gemeenteraad worden nog actief op de concept agenda’s van de commissies geplaatst. De overige collegebesluiten die actief ter kennis worden gebracht, raadsinformatiebrieven, antwoorden op vragen en toezeggingen en antwoorden op moties, plaatsen we op iBabs bij ‘Overzichten’- 'Raadsinformatie'.

  17. 6.1.d
    Beantwoording vragen en toezeggingen
  18. 6.1.e
    Overige aangeleverde onderwerpen
  19. 6.1f
    Niet besproken onderwerpen geagendeerd voor 22 en 29 juni ACR
  20. 6.1f.1

    • 1 termijn
    • Spreektijd 2 minuten
    • De Agendacommissie kan besluiten tot 2 termijnen
    * Beperkte interrupties tijdens de termijn van de portefeuillehouder zijn toegestaan, op elkaar en op de portefeuillehouder.

  21. 6.1f.1-1

    VDG: statement
    GroenLinks op 22.08:
    Zou dit onderwerp graag samengevoegd bespreken met de Opinienota Gebiedsvisie Maashorst Herperduin en heeft geen behoeft aan afzonderlijke spreektijd bij de RIB Koers Herperduin. Komt met input bij de opinie nota.
    VVD: vragen over hoe we als raad het beste kunnen sturen op ons deel van het gebied

  22. 6.1f.1-2

    Op verzoek tijdens de raadsvergadering
    SP: heeft vragen en opmerkingen aan het college over oplossingen voor klein leed veroorzaakt door het uitvoeren van gemeentelijke taken. Ook het antwoord van het college naar de raad sturen.
    PvdA

  23. 6.1f.2

    Gelegenheid voor een statement / opmerking / vraag.
    Spreektijd 1 minuut.
    Beantwoording vragen en toezeggingen kunnen tot maandag voorafgaand aan deze vergadering tot 12.00 uur worden aangevuld.

  24. 6.1f.2-1

    SP en PvdA: de motie is niet afgedaan

  25. 6.1f.2-3

  26. 6.1f.2-4

  27. 6.2
    _________________ Commissie Sociaal Bestuurlijk _________________
  28. 6.2.a
    Ter advisering
  29. 6.2.b
    Ter opiniëring / raadplegend
  30. 6.2.c

    Alleen de raadsvoorstellen en de doorgestuurde brieven vanuit de gemeenteraad worden nog actief op de concept agenda’s van de commissies geplaatst. De overige collegebesluiten die actief ter kennis worden gebracht, raadsinformatiebrieven, antwoorden op vragen en toezeggingen en antwoorden op moties, plaatsen we op iBabs (bij ‘Overzichten’- 'Raadsinformatie').

  31. 6.2.d
    Beantwoording vragen en toezeggingen
  32. 6.2.e

  33. 6.2.e01

    Op verzoek van GroenLinks. GroenLinks heeft in haar verkiezingsprogramma opgenomen dat we een campagne tegen seksuele intimidatie en seksueel geweld nodig vinden. We willen aandacht voor dit thema bij sport- en andere verenigingen, werkgevers en horeca. Het taboe rondom seksueel geweld is groot en het komt veel voor met grote negatieve impact, zoals werkloosheid, afbreken studie, relatieproblemen en het missen van sociale contacten. In de verkiezingsprogramma’s van andere partijen missen we de expliciete benoeming van dit probleem in onze samenleving. We zien wel dat er volop aandacht is voor preventie en hulpverlening in algemene zin, maar welzijnsorganisaties zijn niet voldoende toegerust op deze vorm van hulpverlening. In West-Brabant is de hulpverlening al ruim 20 jaar ingericht door Blauwe Maan. In het komende jaar willen we graag de kennis en het bewustzijn over seksueel grensoverschrijdend gedrag vergroten en de mogelijkheden voor laagdrempelige hulpverlening onderzoeken.
    We hebben Blauwe Maan bereid gevonden om op de politieke avond van 31 augustus hun werkwijze toe te lichten.

  34. 6.2.e02

    a. Op verzoek van de wethouder. Na vaststelling van de regionale Wmo-kaders, gaan we aan de slag met een lokale vertaling van deze kaders voor 2024-2028. Hierin stellen we onze lokale ambitie en doelen scherp en kijken we naar de maatschappelijke ontwikkelingen die momenteel en in de toekomst op ons af komen. Op basis hiervan kunnen we een ontwikkelagenda voor de komende jaren opstellen en prioriteiten stellen. We lichten graag toe wat onze eerste gedachten zijn inzake de lokale ontwikkelagenda en nemen de raad graag mee in het proces. Hierbij horen we ook graag wat er leeft bij de raad.
    De Wmo staat onder druk door bijvoorbeeld krapte op de arbeidsmarkt, vergrijzing, en de schaarste van de woonvoorraad. Dit maakt het extra urgent om met elkaar in gesprek te gaan over dit thema.
    b. ONS Welzijn
    ONS Welzijn is als welzijnsorganisatie een belangrijke partij in Oss. Net als de afgelopen jaren komt ONS Welzijn graag toelichten hoe het staat met de uitvoering van het welzijnswerk in Oss. Dit conform een toezegging van de portefeuillehouder. Hierbij zal ONS Welzijn ingaan op de onderdelen van de subsidiebeschikking en de belangrijkste ontwikkelingen die zij signaleren in Oss.
    Komend najaar gaan we aan de slag met de uitwerking, waarna we tijdens een opiniecommissie eind dit jaar / begin volgend jaar graag opnieuw in gesprek gaan met de raad om de kaders te bepreken.

  35. 6.2.e03

    Op verzoek van de wethouder.
    Het huidige detailhandelsbeleid van de gemeente Oss is in december 2007 vastgesteld door de gemeenteraad. De detailhandelssector is sindsdien volop in ontwikkeling, onder meer door veranderend consumentengedrag. Het aandeel online aankopen neemt toe, corona heeft deze ontwikkeling versterkt. Dit heeft gevolgen voor de detailhandelssector: voor ondernemers, bewoners, vastgoedeigenaren en voor de ruimtelijke winkelstructuur. Ook lokale ontwikkelingen, zoals de groei van het inwonertal en de ontwikkelingen in het Stadshart, vragen om een actualisatie van ons beleid.


    In deze bijeenkomst delen de adviseurs van bureau DTNP de voorlopige resultaten met u. Het doel van deze bijeenkomst is vooral informeren. U krijgt inzicht in de huidige winkelstructuur in Oss en in landelijke en lokale trends en ontwikkelingen. We nemen u mee in onze overwegingen, die hebben geleid tot een voorstel voor toekomstige detailhandelsstructuur (omvang, positie en functie winkelgebieden).


    Na deze inleiding gaan we graag met u in gesprek over het detailhandelsbeleid voor de gemeente Oss. Er is gelegenheid voor het stellen van vragen over de voorgestelde detailhandelsstructuur, of over specifieke onderwerpen, zoals bezorgdiensten, functiemenging, gevolgen van internet, leefbaarheid in de kernen, spreiding tegenover concentratie van detailhandel, etc.

  36. 6.3
    Rekeningcommissie
  37. 7

  38. 8

  39. 9
    Voorstel tot het houden van een besloten vergadering
  40. 10
    Rondvraag
  41. 11
    Sluiting