Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Agendacommissie

donderdag 30 mei 2024

18:30 - 20:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
Arjan Calatz
Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Opening, afmeldingen, mededelingen
  2. 2
    Vaststelling van de agenda
  3. 3
    Ingekomen post, nagekomen stukken
  4. 3.01

  5. 3.02

  6. 3.03

  7. 3.04

  8. 4
    Terugblik vergaderingen
  9. 4.a

    Het Manifest wordt standaard op de agenda’s van de Agendacommissie en het Fractievoorzittersoverleg geplaatst (bij terugblik vergaderingen) zodat periodiek gesproken kan worden over de werking van het Manifest.
    Gedurende het jaar kan dan tevens informatie worden opgehaald voor de jaarlijkse evaluatie.

  10. 5

  11. 6

    Toelichting: Er dient m.n. te worden gelet op de noodzaak om alle agendapunten te behandelen, het voorstel voor de wijze waarop ze worden behandeld en wie ervoor moet worden uitgenodigd

  12. 7

  13. 8
    Wijzigingen Vergaderdata 2024
  14. 9
    Voorstel tot het houden van een besloten vergadering
  15. 10
    Rondvraag
  16. 11
    Sluiting
  17. 20
    Ruimte
  18. 20.1
    Adviesstukken
  19. 20.1.0

    Samenvatting


    De gemeente Oss is van plan woningen gaan bouwen in het Stationskwartier in Ravenstein. Het sportpark Den Ong in Ravenstein is één van de locaties die de gemeente op het oog heeft om te ontwikkelen voor deze woningbouw. Als alles volgens plan verloopt start men hier met woningbouw in 2025. Het gevolg is dat V.V. Ravenstein moet verhuizen naar een andere plek. Gezocht is naar een geschikte locatie voor V.V. Ravenstein en SDDL uit Demen. Beide clubs functioneren nu als één vereniging (VESTA '19)  die sport op twee locaties. Samen met de verenigingen en de dorpsraad is een locatieonderzoek uitgevoerd naar een permanente locatie voor VESTA '19. Uit dit onderzoek kwamen twee locaties naar voren. VESTA '19 vraagt de gemeente hierin een keuze te maken. De voorkeur van het college gaat uit naar MFA Onder d'n Plag. Het college vraagt de raad een besluit te nemen over de locatie voor VESTA '19. 


    Opmerkingen raadsgriffie 
    De raadsgriffie heeft geen opmerkingen.

  20. 20.1.01

    Samenvatting:
    Het plan voorziet in de herontwikkeling van een gedeelte van de Galerij in Oss. De bestaande
    bebouwing zal plaatsmaken voor nieuwe bebouwing en nieuwe functies. De nieuwbouw
    bestaat uit vier bouwlagen. Op de begane grond zijn aan de zijde van de Heuvel winkels
    voorzien. De Galerij worden opengemaakt, waardoor het overdekte karakter van het huidige
    straatje verdwijnt


    Opmerkingen:
    De griffie heeft het verslag van de hoorcommissie toegevoegd. Er heeft zich al een inspreker gemeld.

  21. 20.1.02

    Samenvatting:
    Aan de rand van de bebouwde kom van Lith voorziet dit plan in de bouw van 23 appartementen en een vrijstaande woning aan de Mr. Van Coothstraat.. Het betreft de locatie van de
    voormalige busmaatschappij Maaskant reizen in Lith. Het bedrijf is in 2019 door een brand
    verwoest.



    Opmerkingen:
    De griffie heeft het verslag van de hoorcommissie toegevoegd.

  22. 20.1.03

    Samenvatting:
    In december 2022 zijn 144 huurwoningen (grondgebonden duplexwoningen met beneden-en
    bovenwoningen) op de hoek van de Spoorlaan en de Zwaluwstraat gesloopt. Deze woningen
    werden gebouwd tussen 1950 en 1960 en voldeden op veel punten niet meer aan de eisen
    van nu. Nader onderzoek naar de technische staat van de overige sociale huurwoningen in
    deze buurt toonde aan dat ook deze woningen niet meer voldoen. BrabantWonen is
    voornemens om de buurt te ontwikkelen naar een nieuwe moderne woonwijk.
    Er worden maximaal 268 woningen teruggebouwd (190 appartementen en 78 grondgebonden woningen).



    Opmerkingen:
    De griffie heeft het verslag van de hoorcommissie toegevoegd.

  23. 20.1.04

    Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie 2024-2028
    In de vastgestelde koersnota Klimaatadaptatie 2050 staat hoe de gemeente zorgt dat gemeente Oss in 2050 klimaatadaptief is. Daarnaast is er door de gemeenteraad een reserve klimaatadaptatie in het leven geroepen om uitvoering te gaan geven aan de opgaven die in de koersnota staan vermeld. De volgende stap is dit uitvoeringsprogramma, waarin staat waar de gemeente de komende tijd aan werkt.


    Opmerkingen:
    De griffie heeft geen aanvullende opmerkingen bij dit voorstel.

  24. 20.2
    Opiniestukken
  25. 30
    Sociaal Bestuurlijk
  26. 30.1
    Adviesstukken
  27. 30.1.01

    Samenvatting 
    De wet schrijft voor dat ieder bestuursorgaan een Functionaris Gegevensbescherming (FG) aanwijst.  Met het benoemen van een tijdelijke FG voldoet de gemeenteraad aan de wet.  Voorgesteld wordt om de bevoegdheid voor het benoemen van een FG voor de toekomst te mandateren aan het college. 


    Opmerkingen vanuit de raadsgriffie
    De raadsgriffie heeft geen opmerkingen bij dit voorstel.

  28. 30.1.02

    Samenvatting
    RNOB is een samenwerkingsverband waar Oss aan deelneemt samen met 10 andere gemeenten en 2 waterschappen. Het samenwerkingsverband heeft afgesproken om hun concept jaarplan en begroting aan de deelnemende gemeenten en waterschappen aan te bieden voor het uitbrengen van een zienswijze door de raden, algemeen besturen. Op basis van de samenwerkingsagenda 'Richting 2030' en de prioriteitennota  heeft RNOB het concept Jaarplan en begroting 2025 opgesteld. Het college adviseert een zienswijze te geven op het jaarplan en de begroting RNOB. 


    Opmerkingen vanuit de raadsgriffie
    Er zijn geen opmerkingen vanuit de raadsgriffie.

  29. 30.1.03

    Samenvatting
    In de regio Noordoost-Brabant werken 10 gemeenten en 2 waterschappen samen aan gedeelde, gemeentegrensoverschrijdende opgaven. Het huidige convenant waar deze samenwerking op gestoeld is eindigt. Een goed moment om de samenwerking te herijken. In het nieuwe convenant is de positie en de betrokkenheid van de gemeenteraden en AB's verankerd. De gemeenteraad krijgt de mogelijkheid een zienswijze in te dienen op het concept samenwerkingsconvenant. Het college heeft een zienswijze voorbereid.



    Opmerking raadsgriffie
    Op 13 maart 2024 was er een regionale raadsbijeenkomst. Hier zijn de contouren geschetst van de nieuwe convenant RNOB en is input gevraagd voor het nieuwe convenant. Het proces rondom de totstandkoming van het nieuwe convenant is ook besproken in de klankbordgroep RNOB. De griffiers in de regio hebben advies uitgebracht over die artikelen in het convenant die specifiek betrekking hebben op de klankbordgroep, de voorbereidende verenigde bijeenkomst en de rol van de raden.

  30. 30.1.04

    Samenvatting
    De Gemeenschappelijke Regeling Kleinschalig Collectief Vervoer Brabant Noordoost (GR-KCV) voert namens de deelnemenede gemeenten taken uit. De begroting geeft aan welke koers zij hanteert voor 2025 en welke plannen en projecten zij daarvoor wil uitvoeren. Het jaarverslag en de jaarrekening geven aan hoe het jaar 2023 inhoudelijk en financieel verlopen is. Via de zienswijze  op de begroting kan de gemeenteraad zijn beleidsmatige en/of financiële aandachtspunten meegeven. 


    Opmerkingen vanuit de raadsgriffie
    Er zijn geen opmerkingen vanuit de raadsgriffie.

  31. 30.1.05

    Samenvatting
    De wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) is met ingang van 1 juli 2022 gewijzigd. Gemeenschappelijke regelingen moeten daarom voor 1 juli 2024 zijn aangepast. De gewijzigde Gemeenschappelijke regeling Kleinschalig Collectief Vervoer Brabant Noordoost (GR-KCV) wordt daarom ter instemming voorgelegd aan de gemeenteraad.


    Opmerkingen vanuit de raadsgriffie
    Er zijn geen opmerkingen vanuit de raadsgriffie.

  32. 30.1.06

    Samenvatting
    De Gemeenschappelijke Regeling Regionaal Bureau Leerplicht Brabant Noordoost (RBL BNO) voert namens de deelnemenede gemeenten taken uit. De begroting geeft aan welke koers zij hanteert voor 2025. De jaarrekening geeft aan hoe het jaar 2023 financieel verlopen is. Via de zienswijze op de begroting kan de gemeenteraad zijn beleidsmatige en/of financiële aandachtspunten meegeven. Het college van B en W adviseert een positieve zienswijze te geven. 


    Opmerkingen vanuit de raadsgriffie
    Er zijn geen opmerkingen vanuit de raadsgriffie.

  33. 30.1.07

    Samenvatting
    Het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Brabant-Noord nodigt de raad uit een zienswijze uit te brengen op de begroting 2025. De Veiligheidsregio is een gemeenschappelijke regeling die verantwoordelijk is voor de brandweerzorg. Ook organiseert de Veiligheidsregio rampenbestrijding, crisisbeheersing en geneeskundige hulpverlening (GHOR) in de regio. Het college heeft een zienswijze voorbereid op de begroting van de Veiligheidsregio.


    Opmerkingen vanuit de raadsgriffie
    Er zijn geen opmerkingen vanuit de raadsgriffie

  34. 30.1.08

    Samenvatting
    De Regionale Ambulancevoorziening (RAV) is een Gemeenschappelijke Regeling (GR) waarvan het beleid door het Rijk wordt bepaald. De regeling gaat over het werkgebied van de veiligheidsregio's Midden- en West-Brabant en Brabant-Noord. De begroting geeft aan welke koers zij hanteert voor 2025 en welke plannen en projecten zij daarvoor wil uitvoeren. Via de zienswijze kan de gemeenteraad zijn beleidsmatige aandachtspunten meegeven. Het college van B en W adviseert een positieve zienswijze te geven. 


    Opmerkingen vanuit de raadsgriffie
    Er zijn geen opmerkingen vanuit de raadsgriffie.

  35. 30.1.09

    Samenvatting
    De Regionale Ambulancevoorziening (RAV) is een Gemeenschappelijke Regeling (GR) waarvan het beleid door het Rijk wordt bepaald. De regeling gaat over het werkgebied van de veiligheidsregio's Midden- en West-Brabant en Brabant-Noord. De wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) is met ingang van 1 juli 2022 gewijzigd. Gemeenschappelijke regelingen moeten daarom voor 1 juli 2024 zijn aangepast. De Wgr schrijft voor dat wijzigingen van de gemeenschappelijke regeling via een getrapte procedure plaatsvinden. De eerste keer wordt de voorgestelde wijziging voor een zienswijze aangeboden aan deelnemers. Nu ligt de concept gemeenschappelijke regeling voor de tweede keer voor. In deze fase moet de raad het college toestemming verlenen om in te stemmen met de wijziging van de gemeenschappelijke regeling.


    Opmerkingen vanuit de raadsgriffie
    Er zijn geen opmerkingen vanuit de raadsgriffie

  36. 30.1.10

    Samenvatting
    De Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB) is een samenwerkingsverband die voor een waterschap en 12 gemeenten de belastingtaak uitvoert. Door een wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) moet de gemeenschappelijke regeling BSOB aangepast worden. De Wgr schrijft voor dat wijzigingen van de gemeenschappelijke regeling via een getrapte procedure plaatsvinden. De eerste keer wordt de voorgestelde wijziging voor een zienswijze aangeboden aan deelnemers. Nu ligt de concept gemeenschappelijke regeling voor de tweede keer voor. In deze fase moet de raad het college toestemming verlenen om in te stemmen met de wijziging van de gemeenschappelijke regeling.


    Opmerkingen vanuit de raadsgriffie
    Er zijn geen opmerkingen vanuit de raadsgriffie

  37. 30.1.11

    Samenvatting
    De BSOB voert namens de deelnemende gemeenten taken op het gebied van belastingen uit. Vanwege actuele ontwikkelingen is er eerste begrotingswijziging 2024. Ook wordt de begroting 2025 aangeboden. De raad krijgt de gelegenheid een zienswijze uit te brengen. Het college heeft een zienswijze voorbereid. 


    Opmerkingen raadsgriffie
    Er zijn geen opmerkingen vanuit de raadsgriffie.

  38. 30.1.12

    Samenvatting
    GGD Hart voor Brabant voert namens deelnemende gemeenten taken uit in het kader van de Wet Publieke Gezondheid. De begroting geeft aan welke koers zij hanteert voor 2025 en welke plannen en projecten zij daarvoor wil uitvoeren. Via de zienswijze kan de gemeenteraad zijn beleidsmatige aandachtspunten meegeven. Dit geldt ook voor de wijziging van de begroting 2024. 


    Opmerkingen raadsgriffie
    Er zijn geen opmerkingen vanuit de raadsgriffie.

  39. 30.1.13

    Samenvatting
    Werkvoorzieningsschap Noordoost-Brabant is namens de deelnemende gemeenten opdrachtgever voor de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw).  Werkvoorzieningschap legt de deelnemende gemeenteraden haar conceptbegroting 2025 en concept jaarverslag 2023 voor. De gemeenteraden mogen hierop een zienswijze indienen.  


    Opmerkingen vanuit de raadsgriffie
    Er zijn geen opmerkingen vanuit de raadsgriffie.

  40. 30.1.14

    **Samenvatting
    **De ODBN is een gemeenschappelijke regeling van 10 gemeente en de provincie Noord-Brabant en voert taken uit op het gebied van de fysieke leefomgeving. Vergunningverlening, toezicht en handhaving. De ODBN legt de gemeenteraad, de (concept) jaarrekening 2023 voor ter kennisname en de ontwerpbegroting 2025 ter zienswijze.


    **Opmerkingen:
    **De Raadsgriffie heeft geen opmerkingen bij dit voorstel.

  41. 30.1.15

    Samenvatting
    Het Brabants Historisch informatiecentrum is een archiefinstelling van de Provincie Noord-Brabant, 9 gemeenten en 3 waterschappen. Zij werken hierin samen op basis van een gemeenschappelijke regeling. De BHIC biedt de ontwerpbegroting 2025 aan de raad aan. De raad kan een zienswijze uitbrengen op de nu voorliggende begroting.  Eerder gaf de gemeenteraad een zienswijze op de kadernota 2025. De ontwerpbegroting sluit aan op de eerder aangeboden kadernota.  Daarom is er geen aanleiding voor het maken van nadere op- of aanmerkingen op de ontwerpbegroting. 


    opmerkingen van de raadsgriffie 
    Er zijn geen opmerkingen vanuit de raadsgriffie.

  42. 30.1.16

    Samenvatting:
    De ODBN is een gemeenschappelijke regeling van 10 gemeente en de provincie Noord-Brabant en voert taken uit op het gebied van de fysieke leefomgeving. Vergunningverlening, toezicht en handhaving.


    De wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) is met ingang van 1 juli 2022 gewijzigd. Gemeenschappelijke regelingen moeten daarom voor 1 juli 2024 zijn aangepast. Gemeente Oss heeft op de voorgestelde wijziging van de GR ODBN positief gereageerd. De gewijzigde gemeenschappelijke regeling ODBN wordt daarom ter instemming voorgelegd aan de gemeenteraad.


    **Opmerkingen:
    **De Raadsgriffie heeft geen opmerkingen bij dit voorstel.

  43. 30.1.18

    Samenvatting
    Heesch West is een gemeenschappelijke regeling die de locatie Heesch West wil ontwikkelen tot een kwalitatief hoogwaardig, en uit financieel-economisch standpunt aanvaardbaar, duurzaam regionaal bedrijventerrein. Het DB van Heesch West biedt de de ontwerpbegroting 2025-2028 aan. De deelnemende raden krijgen de gelegenheid een zienswijze uit te brengen. Het college heeft een zienswijze voorbereid.


    opmerkingen raadsgriffie
    Er zijn vanuit de raadsgriffie geen opmerkingen.

  44. 30.1.19

    Samenvatting
    De wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen (WGR) maakt dat de gemeenschappelijke regelingen waar wij als gemeente Oss aan deelnemen moeten worden aangepast. De WGR schrijft voor dat de deelnemende raden een zienswijze kunnen uitbrengen op de voorgenomen wijziging van de GR. Het college heeft een zienswijze op het voorgenomen wijzigingsbesluit voorbereid. De Wgr schijft voor dat wijzingen van de gemeenschappelijke regeling via een getrapte procedure plaatsvinden. Nadat de deelnemende raden een zienswijze hebben uitgebracht, biedt het DB van Heesch West de concept wijziging nogmaals aan aan de raden. In de volgende procedure wordt de raad gevraagd om toestemming te verlenen de gemeenschappelijke regeling te wijzigen.


    Opmerking raadsgriffie
    Alle gemeenschappelijke regelingen moeten vóór 1 juli 2024 zijn gewijzigd. De wet schrijft een getrapte wijzigingsprocedure voor. Deze gemeenschappelijke regeling kan niet op tijd gewijzigd worden.

  45. 30.2
    Opinierend
  46. 40
    Rekeningcommissie
  47. 40.1
    Advisering
  48. 40.2
    Ter kennisname