Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Agendacommissie

donderdag 30 januari 2025

18:30 - 20:00
Locatie

Titus Brandsmazaal

Voorzitter
Jan Zoll
Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Opening, afmeldingen, mededelingen
  2. 2
    Vaststelling van de agenda
  3. 3
    Ingekomen post, nagekomen stukken
  4. 3.01

  5. 3.02

  6. 3.03

  7. 3.03.b

  8. 3.04

  9. 4
    Terugblik vergaderingen
  10. 4.a

    Het Manifest wordt standaard op de agenda’s van de Agendacommissie en het Fractievoorzittersoverleg geplaatst (bij terugblik vergaderingen) zodat periodiek gesproken kan worden over de werking van het Manifest.
    Gedurende het jaar kan dan tevens informatie worden opgehaald voor de jaarlijkse evaluatie.

  11. 4.b
    Meerjarige raadsagenda (zie iBabs overzichten)
  12. 4.c
    Raadsprijs
  13. 5

  14. 6

    Toelichting: Er dient m.n. te worden gelet op de noodzaak om alle agendapunten te behandelen, het voorstel voor de wijze waarop ze worden behandeld en wie ervoor moet worden uitgenodigd

  15. 7

  16. 8
    Wijzigingen Vergaderdata 2025
  17. 9
    Voorstel tot het houden van een besloten vergadering
  18. 10
    Rondvraag
  19. 11
    Sluiting
  20. 20
    Ruimte
  21. 20.1
    Adviesstukken
  22. 20.1.01

    Vaststellen bestemmingsplanOsseweg 38A Berghem


    Samenvatting:
    De aanpassing van dit bestemmingsplan maakt het plan mogelijk om 60 woningen te realiseren aan deOsseweg 38a in Berghem. Er zijn vier verschillende zienswijzen ingediend. Op basis hiervan is het plan aangepast.


    Opmerkingen:
    Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegd. Er is geen gebruik gemaakt van de hoorcommissie bestemmingsplannen. In 2024 (agendacommissie 18 april, ACR 16 mei) is een voorstel over dit  bestemmingslan geagendeerd geweest, dit is afgevloeid van de agenda op verzoek van de wethouder door een zienswijze die verkeerd was ontvangen en niet was meegenomen in de nota van zienswijzen.

  23. 20.1.02

    Samenvatting:
    Op 27 juni 2024 heeft de raad het bestemmingsplanGalerij / Heuvel Oss – 2024 vastgesteld. Dit maakte de realisatie van winkelaanbod, 35 appartementen en 3 stadswoningen mogelijk. Raad van State heeft uitspraak gedaan dat voor 8 appartementen onvoldoende vaststaat dat ze de horeca niet belemmeren. En dat er een juridisch kader moet worden opgenomen voor het raamvrij houden van een gevel die uitkijkt op een huidig dakterras. Met dit herstelbesluit wordt dit gerepareerd.


    Opmerkingen:
    De raadsgriffie heeft geen aanvullende opmerkingen bij dit herstelbesluit.

  24. 20.1.03

    Samenvatting
    Het Bos van Oss. De uitgesproken ambitie is om 20 hectare extra bos aan te planten.Op 25-01-2024 besloot de raad over de uitgangspunten voor het project Bos van Oss en zijn financiën beschikbaar gesteld voor de grondaankoop en aanleg van de eerste twee hectare bos.Dit voorstel voorziet in de resterende 18 hectare bos.



    Opmerkingen:
    De griffie heeft geen aanvullende opmerkingen bij dit voorstel.

  25. 20.1.04

    Samenvatting:
    In de raad van 4 juli 2024  heeft de raad de motie ‘Geef eigen inwoners meer kans’ aangenomen. Met daarin de opdracht  aan het college om te onderzoeken welke ruimte er is om inwoners voorrang te geven bij het beschikbaar komen van nieuwe huur- en koopwoningen. In de koopsector faciliteert de gemeente CPO-initiatieven waarmee inwoners samen nieuwe woningen realiseren. Met voorliggend voorstel geeft u uitvoering aan het gedeelte van de motie dat de toewijzing van nieuwe sociale huurwoningen betreft. Hiervoor wordt een regeling voorgesteld als aanvulling op onze Huisvestingsverordening. Er is gebruik gemaakt van het moment om de in 2022 vastgestelde huisvestingsverordening kwalitatief te verbeteren en te actualiseren.


    Opmerkingen:
    De griffie heeft geen aanvullende opmerkingen bij dit voorstel.

  26. 30
    Sociaal Bestuurlijk
  27. 30.1
    Adviesstukken
  28. 30.1.01

    Samenvatting
    De zendmachtiging van de lokale publieke omroep stopt. De raad moet het commissariaat van de Media adviseren over de nieuwe zendmachtiging. Alleen Stichting Omroep Maasland heeft zich als aanvrager gemeld voor de komende 5 jaar. De stichting voldoet aan alle wettelijke eisen. Het college adviseert de raad om het commissariaat van de Media te adviseren Stichting Omroep Maasland (SOM) aan te wijzen als lokale publieke omroep.


    Opmerkingen griffie
    Geen opmerkingen

  29. 30.1.02

    Samenvatting
    De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Door sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen, oplopende kosten en tekorten op de arbeidsmarkt kan de gemeente niet dezelfde Wmo-ondersteuning blijven geven als zij nu doet. Het is daarom nodig om een nieuw Beleidskader Wmo vast te stellen. Dit beleidskader is nodig om keuzes te maken en te onderbouwen als inwoners een beroep doen op de Wmo.


    Opmerkingen van de griffie
    Geen opmerkingen

  30. 30.1.03

    Samenvatting
    De wet schrijft voor dat de raad, voor de controle op rechtmatigheid, jaarlijks een normenkader vaststelt. Het normenkader is de set aan regelgeving waaraan in het kader van de rechtmatigheid moet worden voldaan. Het college heeft het normenkader voorbereidt. De raad neemt hier een besluit over.


    Opmerkingen griffie
    Geen opmerkingen

  31. 30.1.04

    Samenvatting
    De Gemeenschappelijke Regeling Kleinschalig Collectief Vervoer (GR-KCV) biedt vervoer voor verschillende doelgroepen. In de Kaderbrief 2026 wordt inzicht gegeven in de te verwachten ontwikkelingen en algemene financiële kaders voor de komende jaren. De Kaderbrief vormt het kader voor het opstellen van de Meerjarenprogrammabegroting (MJBP) 2026-2029. De raad mag een zienswijze geven op de Kadernota.


    Opmerkingen van de griffie
    Geen opmerkingen

  32. 30.1.05

    Samenvatting
    In de Veiligheidsregio werken 11 gemeenten samen. De Veiligheidsregio heeft de volgende taken: de brandweerzorg, crisisbeheersing, geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen en rampenbestrijding. De Veiligheidsregio stuurde de kaderbrief 2026. In de kaderbrief staan de plannen voor de uitvoering van de taken in 2026 en wat dit gaat kosten. De Veiligheidsregio vraagt het oordeel van de raad over zijn plannen. Bij het nemen van een definitief besluit over de uitvoeringsplannen voor 2026 betrekt de Veiligheidsregio het oordeel van de deelnemende gemeenten over deze plannen. Zo kunnen alle betrokken gemeenten invloed uitoefenen op het beleid van de Veiligheidsregio. Het college geeft een advies voor het oordeel over de kaderbrief. De raad neemt hierover een besluit.


    Opmerkingen van de griffie
    Geen opmerkingen

  33. 30.1.06

    Samenvatting
    Het Brabants Historisch informatiecentrum is een archiefinstelling van de Provincie Noord-Brabant, 9 gemeenten en 3 waterschappen. Zij werken hierin samen op basis van een gemeenschappelijke regeling. De BHIC stuurde de kadernota 2026 aan de deelnemers. In de kadernota staan de plannen voor de uitvoering in 2026. De raad mag zijn oordeel geven over deze plannen in een zienswijze. Bij het nemen van een definitief besluit over de uitvoeringsplannen voor 2026 betrekt de BHIC het oordeel van de deelnemers. Zo kunnen alle deelnemers invloed uitoefenen op het beleid van de BHIC. Het college adviseert de raad over de zienswijze (oordeel) die de raad kan geven op de kadernota. De raad neemt hierover een besluit.


    Opmerkingen van de griffie
    Geen opmerkingen

  34. 30.1.07

    Samenvatting:
    De ODBN voet namens deelnemende gemeenten en provincie taken uit op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving. Het dagelijks bestuur van de ODBN heeft op grond van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) de kadernota 2026 voor reactie aangeboden aan de Raden en Staten van de deelnemende gemeenten en provincie. De Kadernota geeft aan welke inhoudelijke en financiële uitgangspunten ODBN hanteert voor de begroting 2026. Via de reactie kan de gemeenteraad zijn beleidsmatige en/of financiële aandachtspunten meegeven ter verwerking in de ontwerp begroting 2026.



    Opmerkingen:
    Dit voorstel is door het college bestemd voor de commissie sociaal bestuurlijk, in de agendacommissie volgt het voorstel om het net zoals de voorgaande jaren het te behandelen in de commissie Ruimte.

  35. 30.1.08

    Samenvatting
    Het Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant is namens de deelnemende gemeente opdrachtgever voor de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw).
    Het college adviseert de raad over de zienswijze (oordeel) dat de raad kan geven op de kadernota van het werkvoorzieningschap. De raad neemt een besluit over een zienswijze.besluit.


    Opmerkingen van de griffie
    Geen opmerkingen

  36. 30.1.09

    Samenvatting
    De belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB) is een samenwerkingsverband die voor een waterschap en 12 gemeenten de belastingtaak uitvoert. In de kadernota staan de plannen voor de uitvoering van de taken in 2026 en wat dit gaat kosten. Het college adviseert de raad over de zienswijze (oordeel) die de raad kan geven op de kadernota. De raad neemt hierover een besluit.


    Opmerkingen van de griffie
    Geen opmerkingen

  37. 30.1.10

    Samenvatting
    De gemeente Oss is deelnemer in de GGD Hart voor Brabant (GGD HvB). De GGD HvB biedt de Kadernota in. Hierin staan de plannen voor voor de uitvoering van de taken in 2026 en wat dit gaat kosten. De gemeenteraad mag een zienswijze geven op deze Kadernota.


    Opmerkingen van de griffie
    Geen opmerkingen

  38. 30.1.11

    Samenvatting
    Het Regionaal Bureau Leerplicht en voortijdig schoolverlaten Brabant Noordoost (RBL BNO) voert namens deelnemende gemeenten taken uit op het gebied van leer- en kwalificatieplicht. Het RBL BNO biedt de Kadernota 2026 aan. In de kaderbrief staan de financiële en inhoudelijke kaders voor het opstellen van de Begroting. De raad mag hierop een zienswijze geven. 


    Opmerkingen
    Geen opmerkingen van de griffie

    Voorgesteld besluit

    Twee stukken zijn niet voor de deadline aangeleverd. Het gaat om de definitieve versie van het jaarverslag en het factsheet. Op verzoek van de wethouder zijn ze agendagerelateerd toegevoegd.

  39. 30.1.12

    Samenvatting
    Het college adviseert de raad om het kader internationalisering vast te stellen. Dit kader maakt duidelijk wanneer we als gemeente deelnemen aan internationale activiteiten, zoals handelsmissies, bezoeken van buitenlandse delegaties en bilaterale partnerschappen. De bedoeling is dat internationalisering bijdraagt aan het bereiken van gemeenschappelijke doelen en het versterken van de Osse samenleving.



    Opmerkingen van de griffie
    Geen opmerkingen

  40. 30.1.13

    De Rekenkamer Oss heeft onderzoek gedaan naar loonkostensubsidie (LKS) in Oss. Het rapport gaat in op LKS in het rijksbeleid en hoe de gemeente Oss ermee omgaat. 
    De Rekenkamer doet een aantal aanbevelingen aan raad en college. De gemeenteraad neemt een besluit over het overnemen van deze aanbevelingen. 
    Het rapport kunt u ook lezen als raadsvoorstel.

    Voorgesteld besluit

    gezien het rapport van de Rekenkamer Oss Quickscan Loonkostensubsidie;
    gelet op het advies van de raadscommissie van .. februari 2025;


    besluit:
    De aanbevelingen van de Rekenkamer Oss uit het rapport Quickscan Loonkostensubsidie over te nemen.


    Aanbevelingen aan het college:
    1. Doe zorgvuldig onderzoek naar de juistheid en de effecti­viteit van de loonwaardemeting bij de werkgevers waar­bij hierover geen overeenstemming bestaat. Mocht het resultaat hiervan niet leiden tot overeenstemming over de aanpak dan adviseert de rekenkamer te overwegen deze samenwerking te beëindigen en de werknemers uit Oss te begeleiden naar ander werk.
    2. Analyseer de uitstroompercentages, de uitkomsten op lange termijn van de loonkostensubsidie en de relatie tussen aantallen in en duur van de bijstand. Hiermee krijgt de gemeente beter zicht op de doeltreffendheid van de LKS.
    3. Houdt in evaluatiegesprekken en bij loonwaardemetingen bij hoe de begeleiding op de werkvloer is geregeld en koppel deze informatie aan de loonwaarde-variatie. Deze informa­tie kan op termijn inzicht geven in de effectiviteit van de begeleiding van LKS-werknemers.



    Aanbeveling aan de raad:
    Vraag het college om u jaarlijks op de hoogte te stellen van de stand van zaken en van het resultaat van de uitvoering van de aanbevelingen aan het college.