- Locatie
Titus Brandsmazaal
- Voorzitter
- Marcel Kranendonk
- Agenda documenten
Agendapunten
-
1Opening, afmeldingen, mededelingen
-
2Vaststelling van de agenda
-
3Ingekomen post, nagekomen stukken
-
3.1
Bijlagen
-
3.2
De beantwoording artikel 42 stond op de raadsagenda van 22 mei jongstleden. Bij het vaststellen van de agenda deed PvdA het voorstel om de beantwoording door te verwijzen naar de agendacommissie van 28 mei om op een latere politieke avond te laten agenderen.
De PvdA heeft een artikel 42 procedure in gang gezet. De PvdA verzoekt diverse documenten en communicatie te ontvangen met betrekking tot Oss West protest, de Wijk- en Dorpsraden en over verkeersonderzoeken alles met betrekking tot de gebiedsontwikkeling Amsteleind en de Heihoeksingel. De aanvraag is op een later moment verder aangescherpt gezien de grote hoeveelheid aangevraagde documenten. De aanscherping is gericht op het aanleveren van 'relevante' communicatie en recente verkeersonderzoeken.
Bij dezen ontvangt de raad alle van toepassing zijnde informatie.
Omdat het om interne en externe mailwisselingen, in het kader van de privacywetgeving, en over inhoudelijke (nog lopende) verkeersonderzoeken gaat wordt voorgesteld de stukken vertrouwelijk ter inzage te leggen.Bijlagen
-
3.3
Bijlagen
-
3.4
Ter voorbereiding op de bespreking van de Strategische heroriëntatie en de Kadernota stellen we voor om op maandag 23 juni 2025 om 18.30-19.30 uur een technisch overleg te organiseren.
Bijlagen
-
4Terugblik vergaderingen
-
4.a
Het Manifest wordt standaard op de agenda’s van de Agendacommissie en het Fractievoorzittersoverleg geplaatst (bij terugblik vergaderingen) zodat periodiek gesproken kan worden over de werking van het Manifest.
Gedurende het jaar kan dan tevens informatie worden opgehaald voor de jaarlijkse evaluatie.Bijlagen
-
4.bMeerjarige raadsagenda (zie iBabs overzichten)
-
5
Bijlagen
-
6
Toelichting: Er dient m.n. te worden gelet op de noodzaak om alle agendapunten te behandelen, het voorstel voor de wijze waarop ze worden behandeld en wie ervoor moet worden uitgenodigd
Bijlagen
-
7
Bijlagen
-
8Wijzigingen Vergaderdata 2025
-
9Voorstel tot het houden van een besloten vergadering
-
10Rondvraag
-
11Sluiting
-
20Ruimte
-
20.1Ter advisering
-
20.1.01
Samenvatting:
Heesch West is een gemeenschappelijke regeling die de locatie Heest West wil ontwikkelen tot een kwalitatief hoogwaardige en uit financieel-economisch standpunt aanvaardbaar, duurzaam regionaal bedrijventerrein. Het DB van Heesch West biedt de ontwerpbegroting 2026-2029 aan en een conceptbeleidsplan. De deelnemende raden krijgen de gelegenheid een zienswijze uit te brengen. Het college heeft een zienswijze voorbereid.
Opmerking Raadsgriffie:
Dit adviesstuk staat bij de commissie Ruimte. Bij het voorstel voor de politieke avonden stelt de Raadsgriffie voor dit adviesstuk te verplaatsen naar de commissie Sociaal Bestuurlijk.Bijlagen
-
20.1.02
Samenvatting:
De gemeente is vanuit de omgevingswet verplicht om voor 1 januari 2027 een omgevingsvisie vast te stellen. De omgevingsvisie Oss 2040 is gebaseerd op de drie gebiedsvisies waar de raad al eerder mee instemde (Stadjes en kernen, buitengebied en Stedelijk gebied Oss-Berghem).
Opmerking:
Het nagekomen raadsbesluit is toegevoegd samen met een handleiding voor de digitale omgeving omgevingsplanne waarvoor een link in het raadsvoorstel staat.
Deze handleiding voegen we toe als er stukken met een link naar de digitale omgeving omgevingsplannen worden toegevoegd.Bijlagen
-
20.1.03
Samenvatting:
Vanaf 2020 kent Oss de verzilverlening. Deze is in 2024 nog aangepast. Een evaluatie op het gebruik van deze lening laat zien dat er beperkt gebruik van wordt gemaakt. Het college stelt dan ook voor om de verordening voor deze lening in te trekken.
Opmerking Raadsgriffie:
De Raadsgriffie heeft geen aanvullende opmerkingen bij dit voorstel.Bijlagen
-
20.1.04
Samenvatting:
De koers van afvalbeleid verandert van minder kilo’s restafval naar meer en schonere grondstoffen en het hergebruik daarvan. De gemeente past haar beleid hierop aan. Met de koersnota Afval en grondstoffen 2030 stelt het college de raad ambities en uitgangspunten voor die kaders geven voor de uitvoering.
Opmerking Raadsgriffie:
De opiniecommissie heeft voorafgaand aan dit voorstel twee keer gesproken over de koers huishoudelijk afval:
Op 10 oktober 2024 behandelde de Opiniecommissie Ruimte de opinienota Koers huishoudelijk afval en op 3 april 2025 de tweede opinienota koers huishoudelijk afval 2030.Bijlagen
-
20.1.05
Samenvatting:
De behoefte aan nieuwe woningen is groot. De woonagenda is het kader waarmee het college aan de slag gaat met de woningbouwopgave. De huidige woonagenda is in uitvoering of afgerond. De nieuwe Woonagenda geeft het college kaders voor naar 2027.
Opmerking:
De Raadsgriffie heeft geen aanvullen opmerkingen bij dit voorstel.Bijlagen
-
20.2Ter opiniering
-
20.2.01
Samenvatting:
Bij de bespreking van het ontwikkelperspectief Spoorzone op 17 oktober 2024 is door de gemeenteraad de motie ‘een visie op hoogbouw’ gevraagd om deze opinienota. Als opmaat voor een hoogbouwvisie. Wanneer de commissie haar mening geeft over deze opinienota kan het college verder met de uiteindelijke hoogbouwvisie.
Opmerking:
De raadsgriffie heeft geen aanvullende opmerkingen bij dit voorstel.Bijlagen
-
25Ruimte / Sociaal Bestuurlijk (gecombineerd)
-
25.01
Bijlagen
-
25.02
We presenteren de strategische heroriëntatie voor de gemeente Oss. In dit document geven we invulling aan de opdracht om te komen tot een strategische heroriëntatie. We presenteren maatregelen met een bedrag van ruimt € 5 miljoen. Dit doen we vanuit een visie op de maatregelen, die richting geeft voor de strategische koers van de gemeente en daarmee borgen we dat we naar de toekomst koersvast zijn.
Bijlagen
-
30Sociaal Bestuurlijk
-
30.1Ter advisering
-
30.1.01
Samenvatting:
Het Regionaal Bureau Leerplicht Brabant Noordoost (RBL BNO) voert namens zes gemeenten de leer- en kwalificatieplicht uit. Ook probeert het te voorkomen dat leerlingen van school gaan zonder startkwalificatie en houdt zicht op jongeren in een kwetsbare (arbeidsmarkt-)positie. De begroting 2026 geeft de financiële koers aan. Deze sluit aan bij de Kadernota 2026-2029. De jaarrekening 2024 geeft aan hoe het financieel verlopen is. De gemeenteraad mag hierop een zienswijze geven.
Opmerkingen raadsgriffie:
De raadsgriffie heeft geen opmerkingen bij dit voorstel.Bijlagen
-
30.1.02
Samenvatting:
De gemeenschappelijke regeling Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant voert namens de deelnemende gemeenten de Wet sociale werkvoorziening uit (Wsw). Sinds 2015 is er geen nieuwe instroom meer in de Wsw. Daarom is de uitvoering ervan beleidsarm. Het Werkvoorzieningschap biedt de gemeenteraad de conceptbegroting 2026 en het conceptjaarverslag 2024 aan. De gemeenteraad mag hierop een zienswijze geven.
Opmerkingen raadsgriffie:
De raadsgriffie heeft geen opmerkingen bij dit voorstel.Bijlagen
-
30.1.03
Samenvatting:
De ODBN biedt de raad de jaarstukken 2024 ter kennisname aan en de Ontwerpbegroting ter zienswijze. Het voorstel van het college is om met een zienswijze te geven. “De voorgenomen verhoging van de bijdrage van de gemeente is niet in lijn met onze eerdere zienswijze op de kadernota 2026. Daarom verzoeken wij om de bijdrage van 2025 als uitgangspunt te hanteren voor 2026, zodat de bijdrage voor de gemeente gelijk blijft. Wij gaan ervan uit dat de ODBN zelf de loon-en prijsstijgingen opvangt met ombuigingen.”
**Opmerking:
**De Raadsgriffie heeft geen aanvullende opmerkingen bij dit voorstel.Bijlagen
-
30.1.04
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Raad voor te stellen om de Algemene plaatselijke verordening Oss 2025 vast te stellen.
-
30.1.05
Samenvatting:
In de regio Noordoost-Brabant werken 10 gemeenten en 2 waterschappen samen aan gedeelde grensoverschrijdende opgaven. Volgens afspraak krijgen de deelnemers van het samenwerkingsverband de gelegenheid om hun mening te geven over het jaarplan en de begroting 2026. Gemeenten zien het ravijnjaar op zich afkomen en hebben RNOB gevraagd om de bijdrage van de gemeenten in 2025 als uitgangpunt te nemen voor de begroting van 2026. Dit is gebeurd. Het college adviseert de raad met een conceptzienswijze op de begroting en het jaarplan van RNOB.
Opmerkingen raadsgriffie:
De raadsgriffie heeft geen opmerkingen bij dit voorstel.Bijlagen
-
30.1.06
Samenvatting:
Mantelzorgers zijn steeds vaker nodig. Er zijn steeds meer oudere mensen ten opzichte van jongeren. Ook is er te weinig personeel in de zorg. Het huidige mantelzorgbeleid uit 2016 past daarom niet goed meer bij wat mantelzorgers nodig hebben. Daarom is er een nieuw mantelzorgbeleid opgesteld.
Opmerkingen raadsgriffie:
De raadsgriffie heeft geen opmerkingen bij dit voorstel.Bijlagen
-
30.1.07
Samenvatting:
BSOB voert voor 12 gemeenten en Waterschap Aa en Maas de belastingtaak uit. De deelnemers mogen hun mening geven over de begrotingswijziging 2025 en de begroting van 2026. Dit doen de gemeenten via een zienswijze. Oss ziet het ravijnjaar op zich afkomen en heeft BSOB in de zienswijze op de kadernota gevraagd om de bijdrage van de gemeenten in 2025 als uitgangpunt te nemen voor de begroting van 2026. Dit is niet gebeurd. Het college adviseert de raad met een conceptzienswijze op de begroting van BSOB, waarin we de voorgenomen verhoging van de bijdrage niet acceptabel te vinden.
Opmerkingen raadsgriffie:
De raadsgriffie heeft geen opmerkingen bij dit voorstel.Bijlagen
-
30.1.08
Samenvatting:
De gemeenteraad heeft het college van B en W gevraagd om iemand die schuldhulpverlening vraagt, zo snel mogelijk antwoord te geven. Met dit voorstel brengt het college de beslistermijn terug van acht weken naar zes weken.
Opmerkingen raadsgriffie:
De raadsgriffie heeft geen opmerkingen bij dit voorstel.Bijlagen
-
30.1.09
Samenvatting:
De Gemeenschappelijke Regeling Kleinschalig Collectief Vervoer (GR-KCV) voert namens deelnemende gemeenten taken uit. De begroting geeft aan welke koers zij hanteert voor 2026 en welke plannen en projecten zij daarvoor wil uitvoeren. Het jaarverslag en de jaarrekening geven aan hoe het jaar 2024 inhoudelijk en financieel verlopen is. De gemeenteraad mag hierop een zienswijze geven.
Opmerkingen raadsgriffie:
De raadsgriffie heeft geen opmerkingen bij dit voorstel.Bijlagen
-
30.1.10
Samenvatting:
De GGD Hart voor Brabant voert namens deelnemende gemeenten taken ui in het kader van de Wet Publieke Gezondheid. De begroting geeft aan welke koers zij hanteert voor 2026 en welke plannen en projecten zij daarvoor wil uitvoeren. Hierop kan de gemeenteraad een zienswijze geven. De jaarstukken worden aangeboden ter kennisname.
Opmerkingen raadsgriffie:
De raadsgriffie heeft geen opmerkingen bij dit voorstel.Bijlagen
-
30.1.11
Samenvatting:
De Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden West Noord (RAV) verzorgt namens deelnemende gemeenten de ambulancezorg. De RAV biedt de ontwerpbegroting 2026 en de jaarstukken 2024 aan. De begroting geeft aan welke koers zij hanteert voor 2026 en welke plannen en projecten zij daarvoor wil uitvoeren. Hierop kan de gemeenteraad een zienswijze geven. De jaarstukken worden aangeboden ter kennisname.
Opmerkingen raadsgriffie:
De raadsgriffie heeft geen opmerkingen bij dit voorstel.Bijlagen
-
30.1.12
Samenvatting:
In de Veiligheidsregio werken 11 gemeenten samen. De Veiligheidsregio heeft de volgende taken: de brandweerzorg, crisisbeheersing, geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen en rampenbestrijding. De Veiligheidsregio stuurde de begroting voor 2026. De Veiligheidsregio vraagt het oordeel van de raad over zijn begroting. De raad geeft dit oordeel via een zienswijze. Oss ziet het ravijnjaar op zich afkomen en heeft de Veiligheidsregio eerder, via de zienswijze op de kadernota gevraagd de bijdrage van de gemeenten in 2025 als uitgangspunt te nemen voor de begroting van 2026. Dit is niet gebeurd. Het college adviseert de raad met de conceptzienswijze op de begroting. In deze zienswijze staat dat we de voorgenomen verhoging van de bijdrage niet acceptabel vinden.
Opmerkingen raadsgriffie:
De raadsgriffie heeft geen opmerkingen bij dit voorstel.Bijlagen
-
30.2Ter opiniëring / raadplegend
-
30.2.01
Samenvatting:
Het college is van plan een besluit te nemen over de opdracht aan de Groene Engel. Voordat het college dit besluit neemt wil het college de mening van de raad horen over de opdracht die opgenomen wordt in de budgetovereenkomst met de Groene Engel.
Opmerkingen raadsgriffie:
De raadsgriffie heeft geen opmerkingen bij dit voorstel.Bijlagen
-
30.2.02
Samenvatting:
Het Brabants Historisch Informatiecentrum is een archiefinstelling van de Provincie Noord-Brabant, 9 gemeenten en 3 waterschappen. Zij werken hierin samen op basis van een gemeenschappelijke regeling. De BHIC stuurde de begroting 2026 aan de deelnemers met het verzoek om via een zienswijze hun mening te geven over de begroting. Oss ziet het ravijnjaar op zich afkomen en heeft de BHIC in de zienswijze op de kadernota gevraagd om de bijdrage van de gemeenten in 2025 als uitgangpunt te nemen voor de begroting van 2026. Dit is gebeurd. Het college adviseert de raad met een conceptzienswijze op de begroting. In deze zienswijze spreekt de raad waardering uit voor de inzet van BHIC om de voorgenomen indexering niet door te voeren.
Opmerkingen raadsgriffie:
De raadsgriffie heeft geen opmerkingen bij dit voorstel.Bijlagen
-
40.1Rekeningcommissie
-
40.1.01
Samenvatting
Met de Meerjarenprognose Grondbedrijf (MPG) informeert het college de raad twee keer per jaar over het grondbedrijf. De MPG is een prognose voor de verwachte inkomsten en uitgaven van grondexploitaties. Deze MPG is onderdeel van de jaarrekening 2024. Het college vraagt de raad het MPG vast te stellen.
Opmerkingen raadsgriffie:
De raadsgriffie heeft geen opmerkingen bij dit voorstel.Bijlagen
-
40.1.02
De eerste financiële tussenrapportage over 2025 is opgesteld. Per saldo geven de uitkomsten van deze financiële tussenrapportage een fors nadeel van € 2,4 miljoen in 2025, oplopend tot afgerond € 2,8 miljoen in 2028. Dit zorgt ervoor dat het meerjarige tekort oploopt naar € 8,2 miljoen. In de strategische heroriëntatie en de kadernota geven we aan hoe we omgaan met dit structurele tekort.
Bijlagen
-
40.1.03
Het jaarverslag en de jaarrekening over 2024 zijn opgesteld. Daarin blikken we zowel inhoudelijk als financieel terug op de resultaten die in 2024 bereikt zijn. Daarnaast is het Meerjarenprogramma Grondbedrijf (MPG) geactualiseerd.
De inhoudelijke hoofdlijnen worden in de aanbiedingsbrief samengevat. De belangrijkste financiële punten staan in het samenvattend financieel beeld in het boekwerk.Bijlagen